Luonnonlaidunpäivä 18.6.22

Kesäkuussa vietetään ensimmäistä kertaa Luonnonlaidunpäivää. Monet luonnonlaidunlihaa tuottavat tilat ympäri Suomen avaavat laitumet myös yleisölle. Listan avoimet ovet pitävistä tiloista löydät tämän sivun alaosasta. Tiloilla on mahdollisuus tutustua luonnonlaidunnukseen paikan päällä ja kuulla asiantuntijoilta lisää laidunnuksen positiivista vaikutuksista.

Miksi Luonnonlaidunpäivä?

Lehmät, lampaat, hevoset ja muut laiduntajat ylläpitävät uhanalaisten perinnebiotooppien eli ketojen, niittyjen, hakamaiden ja metsälaitumien monimuotoisuutta ja torjuvat luontokatoa. 18.6.22 järjestettävänä teemapäivänä juhlitaan luonnonlaitumia ja niiden hoitajia – laiduntavia eläimiä. 

Perinnebiotoopit ovat perinteisen karjatalouden muovaamia runsaslajisia elinympäristöjä. Ne tarjoavat kodin muun muassa monille eri kasvi-, perhos-, ja kuoriaislajeille. Perinteisen laidunnuksen vähennyttyä näitä elinympäristöjä uhkaa umpeenkasvu. 60-luvulta nykypäivään tultaessa perinnebiotoopeista on hävinnyt jo yli 90 prosenttia. 

Luonnonlaitumilla laiduntavat eläimet huolehtivat jäljellä olevista perinnebiotoopeista. Ne turvaavat monien lajien elinmahdollisuudet ja ylläpitävät tärkeitä perinnemaisemia. 

Tilavierailulle Luonnolaidunpäivänä

Useat tilat ympäri Suomen järjestävät tapahtumia ja asiantuntijaluentoja tiloilaan. Alta löydät tilat paikkakunnittain. Tähän listatut tilat eivät välttämättä ole vielä päivittäneet sivuilleen Luonnolaidunpäivän ohjelmaa, joten tarkkaile tilan omia kotisivuja ja somekanavia saadaksesi ajantasaisimmat tiedot päivän ohjelmasta.

Luonnonlaidunpäivänä avoimet ovet pitää seuraavat tilat:

Kotimäen tila (Pyhtään Ristisaaressa ja Loviisan edustalla Lehtisen saaressa, Uusimaa)

Bosgård (Porvoo, Uusimaa)

Tuulikummun tila (Kiihtelysvaara, Pohjois-Karjala)

Kukkolankosken luomu (Tornio, Lappi)

Kujalan tila (Hailuoto, Pohjois-Pohjanmaa)
Isokummun Luomu (Kalajoki, Pohjois-Pohjanmaa)

Korsvikens Lamm och Jurmo Highland Cattle (Jurmo, Åland)

Grannas får och lamm (Lappo Brändö, Åland)

Kosken kartano (Koski as, Varsinais-Suomi)

Backman tila (Pitää Luonnolaidunpäivänä kaksi luonnonlaidunkävelyä. Skåldö, Varsinais-Suomi)

Ali-Unkin lammastila (Päiväranta / Rauma / Satakunta)

Luonnonlaidunpäivän järjestävät yhteistyössä Luonnonlaidunlihan tuottajat ry, Luonnon- ja riistanhoitosäätiöWWFMetsähallitusMaa- ja kotitalousnaiset ja ProAgria.