Luonnonlaidunpäivä

Luonnonlaidunpäivää vietetään juhannusta edeltävänä lauantaina15.6.24 ja silloin juhlitaan luonnonlaitumia ja niiden hoitajia – laiduntavia eläimiä. Tilat ympäri Suomen pitävät avoimia ovia ja teemapäivässä mukana olevat ravintolat tarjoavat luonnonlaidunlihaa.

Perinnebiotoopit ovat perinteisen karjatalouden muovaamia runsaslajisia elinympäristöjä. Ne tarjoavat kodin muun muassa monille eri kasvi-, perhos-, ja kuoriaislajeille. Perinteisen laidunnuksen vähennyttyä näitä elinympäristöjä uhkaa umpeenkasvu. 60-luvulta nykypäivään tultaessa perinnebiotoopeista on hävinnyt jo yli 90 prosenttia.

Luonnonlaitumilla laiduntavat eläimet huolehtivat jäljellä olevista perinnebiotoopeista. Ne turvaavat monien lajien elinmahdollisuudet ja ylläpitävät tärkeitä perinnemaisemia.

Tapahtumia ympäri Suomen

Luonnonlaidunpäivänä tilat ympäri Suomen pitävät avoimet ovet -tapahtumia. Kartalta näet kaikki tilat, jotka pitivät avoimet ovet vuoden 2023 luonnonlaidunpäivänä. Vuoden 2024 pitävät tilat ja tapahtumat päivitetään tälle sivulle kevään aikaana.

Luonnonlaidunpäivänä eri tilat järjestävät erilaista ohjelmaa – karjan laitumelle laskusta asiantuntijaluentoihin. Usealta tilalta voi samalla ostaa myös juhannusgrillattavat. Luonnonlaidunpäivä on mainio tapa nähdä maatilan elämää, oppia luonnonlaitumista ja luonnon monimuotoisuudesta. Tapahtumat sopivat koko perheelle.

 

luonnonlaidunpäivä
Vuosittain järjestettävänä luonnonlaidunpäivänä maatilat ympäri Suomen pitävät avoimia ovia, joissa voi tutustua maatilan elämään ja oppia luonnon monimuotoisuudesta.

 

Tuottaja: Tule mukaan vuoden 2024 luonnonlaidunpäivään pitämällä avoimet ovet tai jakamalla tietoa somessa. Jos pidät tilallasi tapahtuman luonnonlaidunpäivänä ja haluat sen näkyvän tämän sivun kartalla täytä ystävällisesti linkin takaa löytyvä lomake 31.5.24 mennessä.

 

Luonnonlaidunpäivän järjestävät yhteistyössä Luonnonlaidunlihan tuottajat ry,  WWF, MTK, SLC, MetsähallitusMaa- ja kotitalousnaiset, ProAgria, Ruokavirasto, Suomen Lammasyhdistys, Pihvikarjaliitto ja Perinnemaisemayhdistys

Pohjolan tila

TILAMYYMÄLÄ AVOINNA lauantai 17.6. klo 10-14

Meiltä ylämaankarjan lihaa juhannuksen grillattavaksi! Tuoreena, pakasteena ja säilykkeenä. Mm. tri tip, hanger steak, flank steak, brisket, ribsit. Pihvivalmiit sisä- ja ulkofile sekä entrecote. Näistä leikkaa sen kokoisia pihvejä mitä itse haluaa, paistaa ja eikun ääntä kohden. Vartaisiin sisäpaistia tai paistikuutioita. Burgerjauhelihaa pihviksi hampurilaisen väliin. Maksutapoina käteinen, pankkikortti ja mobilepay. Pihapiirissä ylämaankarjaa, kanoja ja villasikoja.

 

Yhteystiedot:

Onkamaantie 1094, 49780 ONKAMAA
pasi.piispanen@gmail.com
0407321412

Lue lisää

Harjun maatalous, Haukivuori

Luonnonlaidunpäivä la 17.6.2023 klo 11–14 Haukivuorella, Harjun Maatalous Oy, Lemettiläntie 36 Luonnonlaitumilla laiduntavat eläimet huolehtivat jäljellä olevista perinnebiotoopeista. Ne turvaavat monien lajien elinmahdollisuudet ja ylläpitävät tärkeitä perinnemaisemia. Vuosittaisena luonnonlaidunpäivänä haluamme kääntää katseemme kohti näitä arvokkaita laitumia ja niillä laiduntavia eläimiä. Tervetuloa tutustumaan perinnebiotooppeihin Kalle Mattilan isännöimän Harjun Maatalous Oy:n tilalle Haukivuorelle. Tapahtumassa maisema- ja ympäristöasiantuntija Saara Ryhänen Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaisista kertoo perinnebiotoopeista ja kiertää osallistujien kanssa luonnonlaitumilla. Infopisteellä saat lisää tietoa ja voit kuulla ja keskustella Mainio Maitotila, Digi-Märe, Märehtijöissä tulevaisuus sekä Yhessä lihat liikkeelle YLLI -hankkeista sekä Valion vastuullisuusohjelmasta. Tapaa myös Kyyveden valuma-aluetalkkari. Makkara- ja mehutarjoilu. Vapaa pääsy. Tervetuloa! Yhteistyössä: Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Etelä-Savo, ProAgria Itä-Suomi, Valio/ Tuottajamaito, Atria.

 

Yhteystiedot:

Lemettiläntie 36 51600 Haukivuori

saara.ryhanen@maajakotitalousnaiset.fi

0404868237

Lue lisää

Arvilan tila

Arvilan tila sijaitsee Pukkilassa itäisellä Uudellamaalla. Tilalla kasvatetaan itäsuomenkarjaa, joka on suomalainen alkuperäisrotu. Tilan keskeisimpänä tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden lisääminen.

Tilan luomukarja laiduntaa kesäisin perinnebiotoopeilla, luonnonlaitumilla ja luomupelloilla.
Tule viettämään kesäpäivää idylliseen maalaismiljööseen, tutustumaan luomutilan toimintaan, luonnonlaitumiin ja suomalaisiin alkuperäisrotuihin.

Yhteystiedot:

Purolantie 157 07550 PUKKILA
info@arvilantila.fi
0405906255

 

Lue lisää

Luonnonlaidunlihamaistiaset Oulun Liha- ja kalakaupalla

Luonnonlaidunlihamaistiaiset Oulun Liha- ja Kalakaupalla. Jaossa tietoa luonnon monimuotoisuudesta ja laiduntamisesta, sekä jaossa reseptejä luonnonlaidunlihasta.
Tule maistamaan Kujalan tilan tuotteita.

Yhteystiedot:

Ilmarinkatu 16 90400 OULU
maarit.satomaa@maajakotitalousnaiset.fi
040 5667924

Lue lisää

Luonnonlaidunpäivä Polvijärven kirkonkylällä / Satalammasta

Luonnonlaidunpäivä 17.6.2023 klo 10-14
Polvijärven kirkonkylällä
Tutustumme niittykasveihin, lampaiden hoitoon ja laidunnuksen merkitykseen luonnossa. Esillä myös tietoa lammastaloudesta ja luomutuotannosta.
Tapahtuma sopii kaiken ikäisille.

Teemme laitumelle ohjattuja retkiä, klo 10.30, 11.30 ja 12.30. Tutustumme niittykasveihin, lampaiden hoitoon ja laidunnuksen merkitykseen luonnossa. Esillä myös tietoa lammastaloudesta ja luomutuotannosta. Tilaisuudet ovat maksuttomia ja avoimia kaikille.
Polvijärven Kehräämöllä on avoimet ovet tapahtuman aikana klo 10–14. Kehräämön osoite on Louhostie 3 (laitumen lähellä).

Yhteystiedot:

Räätälintie 6 83700 POLVIJÄRVI
tmisatalammasta@gmail.com
050-3734041

Lue lisää

Ali-Unkin lammastila

Tervetuloa tutustumaan vuoden 2023 perinnemaisemaan Eurajoen Kaunissaareen!
Tapahtumassa voi tutustua  ahvenanmaanlampaisiin, paimenkoiraan ja saaren kauniiseen luontoon. Kulku saareen tapahtuu omilla veneillä tai kanooteilla, yhteiskuljetusta ei valitettavasti pystytty järjestämään.

Saaressa on esittelykierrokset aikuisille ja lapsille klo 12-16 välisenä aikana. Oppaina saaren kiehtovaan historiaan ja luontoon toimivat metsähallituksen Aila Tarvainen, ELY:n Eija Mutila ja maa- ja kotitalousnaisten Terhi Ajosenpää.
Myynnissä luonnonlaidunlihatuotteita ja kahvia. Varaa säänmukainen vaatetus ja riittävästi aikaa.

Yhteystiedot:

Kaunissaari 27150 EURAJOKI
ali-unkin.tila@eurajokinetti.fi
0443124272

Lue lisää

Tertan Kahvila&Puoti

Luonnonlaidunpäivä ja lähituotetori, katsottavaa ja koettavaa koko perheelle. Tule viihtymään koko päiväksi!

Eläinten laidunnusta luonnonlaitumella (Puttolantie 402, Vuontee), tule katsomaan eläimiä ja kuulemaan nautojen laidunnuksesta klo 10-12. Kotimuseo on auki ja vanhaisäntä kertoo entisajan työ- ja tarvevälineistä.

Lähituotetori (Antinniementie 1, Vuontee), myynnissä lähiseudun yrittäjien elintarvikkeita ja käsitöitä sekä monenlaista syötävää klo 10-15. Tertan Kahvila ja Puoti on tunnelmallinen taukopaikka kahvitella.
Tertan Kahvilan hedelmätarhassa asustaa lampaita, sikoja ja kanoja, voit seurata niiden touhuja aidan takaa. Käy myös ihailemassa vieressä sijaitsevan Marjatan alppiruusupuiston kukkivia alppiruusuja.

Yhteystiedot:

Antinniementie 1 41330 VIHTAVUORI
riitta.perainen@maajakotitalousnaiset.fi
+358438267294

Lue lisää

Mantereen tila

Tervetuloa tutustumaan luomutilaan ja metsälaitumilla samoilevaan ylämaankarjaan Lempäälään!

Lihatiskiltä voit ostaa parasta luomuylämaankarjanlihaa, kahviosta herkkuja ja grillistä haikkuburgereita. Laitumella lehmät, lampaat, karitsat ja kanat livenä! Suoniemen luomutila myymässä luomuvihanneksia ja Sarkasen tilan jäätelöä.

Esittelykierros metsälaitumille klo 13.

Yhteystiedot:

Perälänraitti 39 37830 LEMPÄÄLÄ
mayer.niina@gmail.com
0408657232

 

 

Lue lisää

Kosken kartano

Kosken kartano on sertifioinut luonnonlaidunlihan tuotannon ensimmäisenä Suomessa. Järjestämme luonnonlaidunpäivänä laidunkävelyitä ja kerromme tilamme toiminnasta. Tervetuloa tervehtimään laiduntavia eläimiä ja hankkimaan herkulliset juhannusgrillattavat samalla. Kahvilamme on avoinna klo 11-17.

Yhteystiedot:

Koskipolku 28 25560 SALO
fredrik@koskis.fi

Lue lisää

Luonnonlaidunpäivän tapahtuma Espoon Laajalahdella

Lämpimästi tervetuloa Espoon Laajalahden monipuolisen luonnon syliin! Luonnonlaidunpäivän tapahtumat sijoittuvat luontotalo Villa Elfvikin läheisyyteen ja alueen luontopolkujen tuntumaan. Tapahtuma on pääosin maksuton. Ohjelma on tarkoitettu kaikille luonnosta kiinnostuneille ja se soveltuu myös lapsiperheille.

Laajalahden tapahtuman järjestävät yhteistyössä Metsähallituksen Luontopalvelut, Espoon kaupunki ja Bovikin luomutila Raaseporista, josta tulevat alueen laiduntavat eläimet.

Tervetuloa tutustumaan Laajalahden monipuoliseen luontoon!

Yhteystiedot:
ilkka.numminen@metsa.fi
040 635 0325

Lue lisää

Korpiniityn Lammastila/Hiastinhaaran luonnonlaidun

 

Korpiniityn lammastila ja Pohjois-Iin kyläyhdistys esittelevät yhteistyössä Hiastinhaaran luonnonlaidunaluetta. Ohjelmassa on opastettu retki laidunalueelle. Oppaana toimii maiseman- ja luonnonhoidon asiantuntija Kalle Hellström ProAgriasta.

Mahdollisuus makkaranpaistoon luontopolkualueen laavulla ja lampaiden rapsutteluun laitumella. Paikalla on myös Pohjois-Iin kyläyhdistyksen makkaragrilli ja Korpiniityn Lammastilan talja- ja villatuotteita. Tarkempaa tietoa alueesta löydät osoitteesta https://visitii.fi/hiastinhaara.

Yhteystiedot:
info@korpiniitynlammastila.fi
0407050739

 

 

 

 

Lue lisää

Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset

Luonnonlaidunpäivää vietetään Hämeenlinnan kaupungin lammaslaitumella Visamäessä la 17.6.2023 klo: 10 – 15. Tapahtumassa on monenlaisia laiduntaviin eläimiin, monimuotoiseen luontoon, lampaisiin ja villaan sekä lähiruokaan liittyviä rasteja. Tapahtuma on maksuton ja se on suunnattu lapsiperheille.

 

Yhteystiedot:

Vankanlähde 9 13100 HÄMEENLINNA
satu.nokkonen@maajakotitalousnaiset.fi
0405749337

 

Lue lisää

Paajasen laidunliha/Notkolan tila

Tule ihastelemaan ja tutustumaan ylämaankarjaan ja valtakunnallisestikin arvokkaisiin perinnebiotooppilaitumiin. Tilan emännän Jatan ja vanhan isännän Matin johdolla mahdollisuus tutustua tarkemmin sekä valtakunnallisesti arvokkaisiin Kirjavalan laitumiin, että Kultakallion yksityiseen luonnonsuojelualueeseen.

Tilamyymälästä ostettavissa juhannuksen parhaimmat grilliherkut! Talutusratsastusta lapsille.
Sinin Sopan lettubaarista ostettavissa herkullisia suolaisia ja makeita lettuja kahvin kera.
Tervetuloa viettämään mukavaa kesäpäivää maatilalle, tutustumaan perinnebiotooppeihin sekä ostamaan laadukasta luomulaidunlihaa suoraan tuottajilta!

Avoimet ovet Notkolan tilalla klo 11-15.

 

Yhteystiedot:

Naukkarisenmäentie 31, 59410 KIRJAVALA
paajasenlaidunliha@gmail.com
0504001149

 

Lue lisää

Karho-ojan karjatila Oy

Valkoiset charolais-lehmämme hoitavat lähes 300 hehtaaria Oulun rantaruovikoita, ja lampaamme pitävät Liimanninkosken lehtojensuojelualuetta kunnossa. Luonnonlaidunpäivänä klo 11–16 on opastus ja makkaranpaistoa Liimanninkoskella Muhoksella (Suokyläntie 633), jossa lampaamme ovat ympäristönhoitotöissä.

Luonnonsuojelun erityisasiantuntija Päivi Virnes Metsähallituksesta opastaa Liimanninkoskella. Metsähallitus tarjoaa laavulla makkaraa ja muuta purtavaa.

Karho-ojan karjatilalla (Suokyläntie 511) on samaan aikaan avoimet ovet: nähtävillä on eläimiä ja koneita, mahdollisuus tutustua tilaan sekä tilapuoti avoinna.

Yhteystiedot:

Suokyläntie 511 91500 MUHOS
anna.saari@karho-oja.com
0505728571

 

 

Lue lisää

Kukkolankosken Luomu

Mahdollisuus tutustua lampaisiin ja luonnonlaitumiin Kukkolan Pakankankaalla. Kokoontuminen tilalla, josta lyhyt kävely (alle 300 metriä) laiduntavien lampaiden luo.

Laidunkävely ja tilaesittely joustavasti, myynnissä lampaan/karitsan lihaa, makkaroita ja taljoja.

Yhteystiedot:

Mäkikierintie 9 95520 TORNIO
petri.kukkolasta@gmail.com
0405818477

 

 

Lue lisää

Lukusund

Tilalla on avoimet ovet, pääset tutustumaan luonnonlaitumiin sekä tilan eläimiin.

 

Yhteystiedot:

Lukusundintie 128  07750 ISNÄS
0405218066
lukusund@gmail.com

 

Lue lisää