Luonnonlaidunpäivä 2024

Luonnonlaidunpäivää vietetään juhannusta edeltävänä lauantaina 15.6.24 ja silloin juhlitaan luonnonlaitumia ja niiden hoitajia – laiduntavia eläimiä. Tilat ympäri Suomen pitävät avoimia ovia ja teemapäivässä mukana olevat ravintolat tarjoavat luonnonlaidunlihaa.

Perinnebiotoopit ovat perinteisen karjatalouden muovaamia runsaslajisia elinympäristöjä. Ne tarjoavat kodin muun muassa monille eri kasvi-, perhos-, ja kuoriaislajeille. Perinteisen laidunnuksen vähennyttyä näitä elinympäristöjä uhkaa umpeenkasvu. 60-luvulta nykypäivään tultaessa perinnebiotoopeista on hävinnyt jo yli 90 prosenttia.

Luonnonlaitumilla laiduntavat eläimet huolehtivat jäljellä olevista perinnebiotoopeista. Ne turvaavat monien lajien elinmahdollisuudet ja ylläpitävät tärkeitä perinnemaisemia.

Tapahtumia ympäri Suomen

Luonnonlaidunpäivänä tilat ympäri Suomen pitävät avoimet ovet -tapahtumia. Kartalta näet tilat, joissa pidetään yleisölle avoin tapahtuma luonnonlaidunpäivänä 15.6.24. Karttaa päivitetään viikottain, eli tapahtumia kannattaa selata aktiivisesti touko-kesäkuun ajan.

Luonnonlaidunpäivänä eri tilat järjestävät erilaista ohjelmaa – karjan laitumelle laskusta asiantuntijaluentoihin. Usealta tilalta voi samalla ostaa myös juhannusgrillattavat. Luonnonlaidunpäivä on mainio tapa nähdä maatilan elämää, oppia luonnonlaitumista ja luonnon monimuotoisuudesta. Tapahtumat sopivat koko perheelle.

 

luonnonlaidunpäivä
Vuosittain järjestettävänä luonnonlaidunpäivänä maatilat ympäri Suomen pitävät avoimia ovia, joissa voi tutustua maatilan elämään ja oppia luonnon monimuotoisuudesta. (Kuva: Laura Kuuluvainen)

 

Tuottaja: Tule mukaan vuoden 2024 luonnonlaidunpäivään pitämällä avoimet ovet tai jakamalla tietoa somessa. Jos pidät tilallasi tapahtuman luonnonlaidunpäivänä ja haluat sen näkyvän tämän sivun kartalla täytä ystävällisesti linkin takaa löytyvä lomake 31.5.24 mennessä.

 

Luonnonlaidunpäivän järjestävät yhteistyössä Luonnonlaidunlihan tuottajat ry,  WWF, MTK, SLC, MetsähallitusMaa- ja kotitalousnaiset, ProAgria, Ruokavirasto, Suomen Lammasyhdistys, Pihvikarjaliitto ja Perinnemaisemayhdistys

Luonnonlaidunpäivä Kälviällä, Keski-Pohjanmaalla

Luonnonlaidunpäivä Kälviällä, Keski-Pohjanmaalla
Aika: 15.6.2024 klo 11-13
Paikka: Keijolantie 4-6, 68300 Kokkola (laidunta lähin osoite)

Luonnonlaidunpäivänä seurataan alueen asukkaille aikaisempinakin vuosina iloa tuoneiden lampaiden laitumelle laskua.

Laitumelle laskun jälkeen Saija Niemi-Erkkilä Niemi-Erkkilän tilalta kertoo lampurin työstä sekä Milla Siltanen Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisilta laiduntamisen hyödyistä luonnon monimuotoisuudelle.

Lue lisää

Isokummun Luomu Oy

Tervetuloa tutustumaan maakunnallisesti arvokkaaseen perinnemaisemaan.  Alueen hoito on aloitettu vuonna 2010.

Kerromme laidunkohteen hoidosta, raivauksesta ja lampaiden kesätyöstä.

Samalla pääset tutustumaan petoaitaan, joka on rakennettu vuonna 2022.

Pientä tarjottavaa.

Tutustumista laiduntaviin lampaisiin ja alueeseen.

Myynnissä lammassäilykettä ja Isokummun kehräämön lankoja, jotka on valmistettu oman tilan lampaiden villasta.

Klo: 11-15

Isokummun Luomun facessa tapahtumasta lisää

Lue lisää

Lammastila Haukivilla

Haukivilla avaa ovet luonnonlaidunpäivän kunniaksi!

Tilamyymälä Pikkukaupasta löydät pehmeät taljat sekä pakastettuna karitsan- ja lampaanlihaa. Tilan pihapiirissä aukeaa tälle kesälle jälleen 4H-kahvila AK ja voit nauttia herkulliset vohvelit sekä kahvit kanoja ja lampaita katsellen.

Laidunkierroksella voit laskea alkukesän  karitsat, jos et nukahda!

Klo: 14-17

Sähköposti: elliskotilainen@gmail.com

 

Lue lisää

Oulun Liha- ja kalakauppa

Tervetuloa viettämään luonnonlaidunpäivää Oulun Liha- ja kalakaupalle klo 10-14!

Tapahtumassa pääset maistelemaan paikallista luonnonlaitumilla kasvanutta naudanlihaa ja saat myös reseptivinkkejä ja tietoa luonnonlaidunlihan ympäristö- ja ilmastohyödyistä ProAgria Oulun maidontuotannon asiantuntijan opastamana. Oulun MKN ruoka-asiantuntija maistattaa Kujalan tilan lihasta valmistettuja pyöryköitä Oulun liha- ja kalakaupalla la 15.6. klo 10-14 välisenä aikana.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Oulun Maa- ja kotitalousnaiset ja ProAgria Oulu, ClimateFood- ja Feeling good -hankkeet, Oulun Liha- ja kalakauppa sekä Kujalan tila.

Lue lisää

Vehmaanniemen luonnonsuojelualue

Vehmaanniemi on arvokas perinnemaisema-alue, jossa on muun muassa hienoja koivuhakamaita. WWF:n omistamaa aluetta laiduntavat lampaat ja sitä hoidetaan myös WWF:n talkooleireillä. Lauantaina 15.6. on tarjolla opastettu kävely klo 13, jolloin tutustutaan alueen elinympäristöihin sekä kasvi- ja eläinlajistoon. Luontopolun opasteet on äskettäin uusittu. Polku on pituudeltaan hieman yli kilometrin ja siinä on hieman korkeusvaihteluita ja juurakkoisia/kivikkoisia paikkoja. Tervetuloa!

Avoimet ovet koko päivän ja WWF:n henkilökuntaa sekä talkooleiriläisiä paikalla. Opastettu luontopolkukierros klo 13.

Lue lisää

Myllyojan laidunalue, Märynummi

Vietämme yhdistettyä luonnonlaidun- ja  luonnonkukkapäivää Halikon Märynummella Myllyojan notkon laidunalueella. Päivään sisältyy lintu- ja kasviretkiä, opastettuja käyntejä laidunlehmien luokse, livemusiikkia, hampurilaisia ja grillimakkaraa, pop-up kahvila Niittykukka.

Heli’s Highland myyntiautosta juhannukseksi luonnonlaidunlihat ja -makkarat (ota kylmälaukku mukaasi).

Järjestäjinä: Perinnemaisemayhdistys ry., Salon seudun luonnonsuojeluyhdistys ry. ja Heli’s Highland

Klo 10 Linturetki, oppaana Marko Kaukinen

Klo 10 Kahvila Niittykukka avautuu

Klo 11 Elävää musiikkia

12 Luonnonkukkaretki, oppaana mm. Jarmo Markkanen

Klo 14 Elävää musiikkia

Koko päivän:

– Pop up-kahvila Niittykukka, jossa SM Barista Helka taikoo hyvää kahvia, tarjolla makeita leivonnaisia

– Grillimakkaraa ja hampurilaisia, Heli’s Highland grillaa ja myy luonnonlaidunlihaa myyntiautosta

– Opastettuja visiittejä lehmien luokse Myllyojan notkoon

Klo 15 tilaisuus päättyy

Opastus Vaskiontieltä

Seuraa somessa:

Perinnemaisemayhdistys (Instagram ja Facebook)

Lue lisää

Kosken kartano

Kosken kartano on jo vuodesta 1967 erikoistunut Hereford-karjaan, ja onkin Suomen vanhin Hereford-tuottaja. Maatila on ollut luomutila yli 20 vuotta ja luonnonlaitumia on tällä hetkellä noin 100 hehtaaria. Olemme sertifioineet luonnonlaidunlihan tuotantomme ensimmäisenä Suomessa! Luonnonlaitumilla laiduntaa noin 200 nautaa tänä kesänä. Lehmämme ovat tehneet ahkeraa luonnonhoitotyötä viime vuosina, kun olemme kunnostaneet ja ottaneet uudelleen käyttöön useita vanhoja umpeenkasvaneita luonnonlaitumia.

Tilan idyllinen maalaiskahvila vanhassa kivitallissa on auki klo 11-17. Pihapiirissä näet lehmiä ja aaseja. Luonnonlaitumia voit ihailla teiden pitkin kun saavut Kosken kartanolle. Tule tutustumaan luonnonlaidunnukseen paikan päälle!

Luonnonlaidunpäivän ohjelmaa klo 11:30 -14

Kahvila ja tilakauppa on auki klo 11-17.

Lue lisää

Halikon Kirkonniitty

Halikon luonnonlaidunpäivä

Vuoden 2024 luonnonlaidunpäivänä päästään tutustumaan Halikon Kirkonniittyyn Halikonjoen maisemissa lauantaina 15.6. klo 10-12. Tapahtumassa opastettu kierros lammaslaitumen luontopolulla ja tutustuminen alueen monimuotoiseen luontoon, kasveihin, lampaisiin ja lampurin elämään. Kävelyn päätteeksi mahdollisuus ostaa Rannikon puutarhan mansikoita ja viettää ikimuistoinen piknik herkutellen mansikoilla lammaslaitumella. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille. Luontopolku ei ole esteetön ja on osin haastavakulkuinen, mutta luontopolulla on pituutta vain 600 m, joten soveltuu myös perheen pienemmille kävelijöille.

Järjestäjinä Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset, Mikkolan lammastila, Rannikon puutarha ja Salon kaupunki.

– Klo 10 lähtö Halikon museosillalta opastetulle kävelykierrokselle lammaslaitumelle

– Klo 10 alkaen mahdollisuus ostaa Rannikon puutarhan mansikoita matonpesupaikalta

– Mansikkapiknik lammaslaitumella valtakunnallisesti arvokkaalla maisema-alueella

Lue lisää

Kukkolankosken luomu

Kutsutaan vieraita paikalla klo 12-15; käydään laidunkierros lähilaitumille ja keskustellaan.

Karitsan/lampaanlihaa ja -jalosteita pakasteesta, laidunkävely, tilaesittely.

Sähköposti: petri.leinonen@elomestari.fi

Lue lisää

Salmensuun tila /Rauvolanlahden ranta Katariinanlaakso

Yleisötreffit laitumen reunalla.

Laidunkävelyjä. Lehmäselfieitä. Asiaa laidunnuksesta ja sen vaikutuksista. Makkaragrilli paikalla, mahdollisuus ostaa Salmensuun tilan Hereford grillimakkaraa.

Klo: 11-13

Sähköposti: mari@salmensuu.com

Lue lisää

Bosgård

Tilakierros kello 10. Tilakauppa ja ravintola on auki kello 11-18

KLO. 10 alkaen tilakierros

Sähköposti: aarne.schildt@bosgard.com

Lue lisää

Tervetuloa kesä – Liminganlahden luontokeskus

Tervetuloa viettämään mukavaa kesäistä päivää 15.6. Liminganlahden luontokeskukselle klo 10-16.

Tervetuloa kesä! -tapahtumassa juhlitaan luonnonlaitumia ja niiden hoitajia – laiduntavia eläimiä. Luonnonlaitumet ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuudelle ja ilo silmälle kylämaisemassa. Oulun Maa- ja kotitalousnaisten asiantuntijoiden kanssa pääset tutustumaan läheisiin laidunalueisiin ja voit hakea poskeesi haluamasi ötökän kuvan kasvomaalauspisteellä. Mukana Niemelän tila kertomassa luonnonlaidunnuksesta Liminganlahdella.

Rannikko-LIFE -projektin toimintapisteillä pääset tutustumaan rannikon luontoon PopUp-luontopolulla sekä osallistumaan mm. vesinäytteiden ottoon ja vesien selkärangattomien määrittämiseen.

Tervetuloa kesä -tapahtumassa on ohjelmaa kaikenikäisille!

Tapahtuman järjestävät Rannikko-LIFE -projekti/ Metsähallitus ja Kylien Maisemahelmet- hanke/ Oulun Maa- ja kotitalousnaiset.

Toimintapisteet:

    Rannikko-LIFE-projektin esittely Pop-Up-luontopolulla

    Vesinäytteiden otto ja tulkinta, vesien selkärangattomien määrittäminen

    Kansalaishavainnointi:

    Nettisovellus iNaturalist

    100 lajia hankkeet Luomus ja Birdlife

    Perämeren Selkä-Sarven perhoslajistonäyttely

    Luonnonlaidunpäivän ohjelma:

    Tutustuminen laidunalueisiin lintutornilta klo 11.00, 13.00 ja 15.00

    Esittelypiste ja kasvomaalausta luonnonlaidunpäivän teemoilla

    Arvontaa

Lue lisää

Vanhalan lammastila

Luonnonlaidunpäivässä juhlitaan luonnonlaitumia ja niiden hoitajia – laiduntavia eläimiä. Luonnonlaitumet ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuudelle ja ilo silmälle kylämaisemassa. Luonnonlaidunpäivää vietetään kylätalo Suvantolassa koko perheen tapahtumana.

Päivän aikana pääsee tutustumaan Vanhalan lammastilan lampaisiin ja paimenkoiriin, saa tietoa luonnonlaitumista ja luonnon monimuotoisuudesta, on mahdollisuus ihastella ja ostaa itselle Vanhalan lammastilan villa- ja taljatuotteita ja nauttia kahvituksesta kauniissa kylämaisemassa.

Ohjelmassa:

Puuhaa ja kasvomaalausta lapsille

Pop-Up-luontopolku

Vanhalan lammastilan lampaisiin ja paimenkoiriin tutustumista

Vanhalan lammastilan villa- ja taljatuotteiden myyntiä

Kahvitarjoilu

Klo: 11-15

Lue lisää

Rantakorven tila

Luonnonlaidunpäivä Rantakorven tilalla pääset tutustumaan Natura 2000-alue Pieni-Kaihlasen linnustoon, perinnebiotooppien ja luonnonlaidunten monimuotoisuuteen, sekä maatilan elämään.

Tilalla laiduntavat kyytöt, lampaat, hevoset ja ponit. Pihapiirissä on mm. ankkoja ja pupuja.

Luonnonlaidunpäivässä pääset tutustumaan tilan perinnebiotooppien ja luonnonlaidunten monimuotoisuuteen laidunkierroksilla.

Tutustumaan tilan eläimiin. Tarjolla talutusratsastusta, tilan tuotemyyntiä (taljoja, lihaa ja lankoja) ja paimenkoiranäytöksiä.

Klo: 11-15

Lue lisää

Mustavaaran tila

Mustavaaran tilalla on ylämaankarjaa sekä Aberdeen Angus -rotuista nautakarjaa.Tilan luonnonlaitumiin tutustutaan opastetuilla niittykasviretkillä klo 11 ja 13. Lisäksi tapahtumassa on tilan tuotteiden maistatusta, suoramyyntiä, luomutietoutta, kahvio ja poniratsastusta.

– Niittykasvikierrokset klo 11 ja 13

– kahvio

– ruoka-annosten myyjä

– poniratsastusta

– tuote-esittelyä/maistiaisia

– tilamyymälä auki/suoramyyntiä

– eläinten esittelyä

Klo: 10-14
Sähköposti: paulakont@gmail.com

Lue lisää

Lenjuksen maitotila, Mikkeli

Tervetuloa tutustumaan Lenjuksen maitotilan luonnonlaitumiin Porrassalmen perinteisissä maisemissa. Pekoset tuottavat sukutilallaan maitoa ja lihaa. Karja laiduntaa perinnebiotoopeilla ja hoitaa siinä samalla maisemia ja luonnon monimuotoisuutta. Koko perheen tapahtuma on osa valtakunnallista luonnonlaidunpäivää. Vapaa pääsy.

Tarjolla on tietoa maidontuotannosta, luonnonlaidunlihasta ja perinnebiotoopeista sekä tilan ja alueen historiasta. Lettutarjoilu voikukkasiirapin kera ja mehut 100 ensimmäiselle. Arpajaiset, jossa palkintona lähiruokatuotekassi. Mahdollisuus ostaa lihaa suoraan tilalta pakasteena, omat kylmälaukut mukaan.

Tila sijaitsee vain noin 9 km päässä Mikkelin keskustassa, joten voit tulla paikalle vaikkapa polkupyörällä historiallista Porrassalmen museotietä pitkin. Opasteet Ristiinan ja Anttolan tieltä. Koko perheen tapahtuma on osa valtakunnallista luonnonlaidunpäivää, ja sitä ovat järjestämässä Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaisten lisäksi ProAgria Etelä-Savo, Etelä-Savon ammattiopisto Esedu ja Luonnonvarakeskus Luke sekä Ruokaklusterin toiminnallistaminen RUOTO ja Pellolta pöytään näkyväksi -hankkeet. Vapaa pääsy.

Klo: 10-14
Sähköposti: saara.ryhanen@maajakotitalousnaiset.fi

Lue lisää

Kyminlinnan luonnonlaidunpäivä

Vuoden 2024 luonnonlaidunpäivänä tutustutaan Kyminlinnan luonnon- ja kulttuuriperintöön. Opastetuilla kierroksilla kuljetaan linnan portin sisäpuolella, alueilla joille yleisöllä ei yleensä ole pääsyä.

Opastetuilla kierroksilla on kaksi teemaa, luonto ja kulttuuri. Kulttuuriteemalla järjestetään kolme kierrosta ja luontoteemalla kaksi samansisältöistä kierrosta, ja kierroksille otetaan 15-30 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä.

Kierroksella kuljetaan noin kahden kilometrin pituinen reitti, joka on osin vaikeakulkuinen. Kierrokselle ei ole mahdollista ottaa mukaan lastenvaunuja tai kulkea rollaattorin kanssa. Kierrokselle tulee varautua hyvillä jalkineilla ja säänmukaisella vaatetuksella, sillä tapahtuma järjestetään kokonaisuudessaan ulkotiloissa. Kierrokselle ei myöskään saa ottaa mukaan koiria.

Linnan lounaisportin ulkopuolella on opastuspiste, jossa on tarjolla tietoa Kyminlinnasta ja maisemalaidunnuksesta sekä tuote-esittelyjä ja -myyntiä lähialueen tuottajilta. Maistatamme makuja, pieniä suupaloja luonnonlaitumien ääreltä.

Linnan portin ulkopuolella ei ole niin haasteinen maasto, etteikö esteetön liikkuminen onnistuisi. Myös hihnassa olevan koiran voi ottaa mukaan linnan ulkopuoliseen tapahtumaan.Tapahtumapaikalla ei ole yleisö WC:tä.

Aikataulu 11-15

Klo 11 Opastuspiste avautuu

Klo 11 Opastettu kierros 1: Kyminlinnan maisema ja luonto, oppaana lampuri Tuomas Mattila ja maisema-asiantuntija Auli Hirvonen, MKN Maisemapalvelut  (maks. 30 osallistujaa)

Klo 12 Opastettu kierros 2: Kyminlinnan kulttuuriperintö ja historia, Kotkan matkailuoppaat ry (maks. 30 osallistujaa)

Klo 12.30 Opastettu kierros 3: Kyminlinnan kulttuuriperintö ja historia, oppaana Kyminlinnan ystävät ry (maks. 15 osallistujaa)

Klo 13 Opastettu kierros 4: Kyminlinnan maisema ja luonto, oppaana lampuri Tuomas Mattila ja maisema-asiantuntija Auli Hirvonen, MKN Maisemapalvelut (maks. 30 osallistujaa)

Klo 14 Opastettu kierros 5: Kyminlinnan kulttuuriperintö ja historia, Kotkan matkailuoppaat ry (maks. 30 osallistujaa)

Klo 15.15 Opastuspiste sulkeutuu ja tapahtuma päättyy

Opastuskierrosten kesto on noin tunti.

Ilmoittautumiset opastuksille 10.6.2024 mennessä. Tapahtuma ja opastukset ovat maksuttomia, mutta opastukselle tarvitaan ennakkoilmoittautuminen.  Aikuisen mukana osallistuvia lapsia ei tarvitse ilmoittaa. Ilmoittautumislomakkeelle pääsee tämän linkin kautta

https://tilaisuudet.proagria.fi/luonnolaidunpaivakyminlinnassa

Lisätietoja tapahtumasta: Jenni Kunnaala 040 528 8610

Tapahtuman järjestävät Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset yhteistyössä Kotkan kaupungin, Kalliomäen tilan ja Taunolan pientilan kanssa. Tapahtuman järjestämistä tukee Opetushallitus.

Lue lisää

Majvikin biodynaaminen maatila

Tervetuloa opastetulle kävelylle Majvikin biodynaamisen maatilan luonnonlaitumille kuulemaan perinnebiotooppien kasveista ja muusta lajistosta. Maksuton tapahtuma on kaikille avoin! Tapahtuman järjestää Sipoon luonnonsuojelijat ry.

Opastettu kierros Majvikin luonnonlaitumilla alkaa maatilan tilapuodin edustalla klo 10.00 ja kestää noin pari tuntia. Oppaana toimii luonnonsuojelun asiantuntija Esko Vuorinen, Uudenmaan ELY-keskuksesta. Kierroksen jälkeen maatilalla on tarjolla keittolounasta.

Klo: 10-12

Maksuton tapahtuma on kaikille avoin!

HUOM! Ilmoittautumiset ennakkoon Tuuli Orasmaalle

Sähköposti: tuuli.orasmaa@gmail.com
Puhelin: 0406783331

Lue lisää

Saaristokeskus – Skärgårdscentrum Korpoström

Korpoströmsvägen 832
21720 KORPOSTRÖM

Lue lisää

Rantalan tila

Luonnonlaidunpäivä Rantakorven tilalla pääset tutustumaan Natura 2000-alue Pieni-Kaihlasen linnustoon, perinnebiotooppien ja luonnonlaidunten monimuotoisuuteen, sekä maatilan elämään.
Tilalla laiduntavat kyytöt, lampaat, hevoset ja ponit. Pihapiirissä on mm. ankkoja ja pupuja.

Luonnonlaidunpäivässä pääset tutustumaan tilan perinnebiotooppien ja luonnonlaidunten monimuotoisuuteen laidunkierroksilla.
Tutustumaan tilan eläimiin. Tarjolla talutusratsastusta, tilan tuotemyyntiä (taljoja, lihaa ja lankoja) ja paimenkoiranäytöksiä.

Klo: 11-15

Lue lisää

Vanhalan lammastila

Luonnonlaidunpäivässä juhlitaan luonnonlaitumia ja niiden hoitajia – laiduntavia eläimiä. Luonnonlaitumet ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuudelle ja ilo silmälle kylämaisemassa. Luonnonlaidunpäivää vietetään kylätalo Suvantolassa koko perheen tapahtumana. Päivän aikana pääsee tutustumaan Vanhalan lammastilan lampaisiin ja paimenkoiriin, saa tietoa luonnonlaitumista ja luonnon monimuotoisuudesta, on mahdollisuus ihastella ja ostaa itselle Vanhalan lammastilan villa- ja taljatuotteita ja nauttia kahvituksesta kauniissa kylämaisemassa.

Klo: 11-15

Ohjelmassa:
Puuhaa ja kasvomaalausta lapsille
Pop-Up-luontopolku
Vanhalan lammastilan lampaisiin ja paimenkoiriin tutustumista
Vanhalan lammastilan villa- ja taljatuotteiden myyntiä
Kahvitarjoilu

Lue lisää

Tervetuloa kesä

Tervetuloa viettämään mukavaa kesäistä päivää 15.6. Liminganlahden luontokeskukselle klo 10-16.

Tervetuloa kesä! -tapahtumassa juhlitaan luonnonlaitumia ja niiden hoitajia – laiduntavia eläimiä. Luonnonlaitumet ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuudelle ja ilo silmälle kylämaisemassa. Oulun Maa- ja kotitalousnaisten asiantuntijoiden kanssa pääset tutustumaan läheisiin laidunalueisiin ja voit hakea poskeesi haluamasi ötökän kuvan kasvomaalauspisteellä. Mukana Niemelän tila kertomassa luonnonlaidunnuksesta Liminganlahdella.

Rannikko-LIFE -projektin toimintapisteillä pääset tutustumaan rannikon luontoon PopUp-luontopolulla sekä osallistumaan mm. vesinäytteiden ottoon ja vesien selkärangattomien määrittämiseen.

Tervetuloa kesä -tapahtumassa on ohjelmaa kaikenikäisille!

Tapahtuman järjestävät Rannikko-LIFE -projekti/ Metsähallitus ja Kylien Maisemahelmet- hanke/ Oulun Maa- ja kotitalousnaiset.

Toimintapisteet:

Rannikko-LIFE-projektin esittely Pop-Up-luontopolulla
Vesinäytteiden otto ja tulkinta, vesien selkärangattomien määrittäminen
Kansalaishavainnointi:

Nettisovellus iNaturalist
100 lajia hankkeet Luomus ja Birdlife
Perämeren Selkä-Sarven perhoslajistonäyttely

Luonnonlaidunpäivän ohjelma:

Tutustuminen laidunalueisiin lintutornilta klo 11.00, 13.00 ja 15.00
Esittelypiste ja kasvomaalausta luonnonlaidunpäivän teemoilla
Arvontaa

Lue lisää

Bosgård

Tilakierros kello 10. Tilakauppa ja ravintola on auki kello 11-18

Lue lisää

Salmensuun tila / Rauvolanlahden ranta Katariinanlaakso

Yleisötreffit laitumen reunalla.

Laidunkävelyjä. Lehmäselfieitä. Asiaa laidunnuksesta ja sen vaikutuksista. Makkaragrilli paikalla, mahdollisuus ostaa Salmensuun tilan Hereford grillimakkaraa.

Klo: 11-13

Lue lisää

Kukkolankosken luomu

Kutsutaan vieraita paikalla klo 12-15; käydään laidunkierros lähilaitumille ja keskustellaan.

Karitsan/lampaanlihaa ja -jalosteita pakasteesta, laidunkävely, tilaesittely.

Lue lisää

Halikon Kirkonniitty

Halikon luonnonlaidunpäivä

Vuoden 2024 luonnonlaidunpäivänä päästään tutustumaan Halikon Kirkonniittyyn Halikonjoen maisemissa lauantaina 15.6. klo 10-12. Tapahtumassa opastettu kierros lammaslaitumen luontopolulla ja tutustuminen alueen monimuotoiseen luontoon, kasveihin, lampaisiin ja lampurin elämään. Kävelyn päätteeksi mahdollisuus ostaa Rannikon puutarhan mansikoita ja viettää ikimuistoinen piknik herkutellen mansikoilla lammaslaitumella. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille. Luontopolku ei ole esteetön ja on osin haastavakulkuinen, mutta luontopolulla on pituutta vain 600 m, joten soveltuu myös perheen pienemmille kävelijöille.

Järjestäjinä Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset, Mikkolan lammastila, Rannikon puutarha ja Salon kaupunki.

– Klo 10 lähtö Halikon museosillalta opastetulle kävelykierrokselle lammaslaitumelle
– Klo 10 alkaen mahdollisuus ostaa Rannikon puutarhan mansikoita matonpesupaikalta
– Mansikkapiknik lammaslaitumella valtakunnallisesti arvokkaalla maisema-alueella

Lue lisää

Kosken kartano

Kosken kartano on jo vuodesta 1967 erikoistunut Hereford-karjaan, ja onkin Suomen vanhin Hereford-tuottaja. Maatila on ollut luomutila yli 20 vuotta ja luonnonlaitumia on tällä hetkellä noin 100 hehtaaria. Olemme sertifioineet luonnonlaidunlihan tuotantomme ensimmäisenä Suomessa! Luonnonlaitumilla laiduntaa noin 200 nautaa tänä kesänä. Lehmämme ovat tehneet ahkeraa luonnonhoitotyötä viime vuosina, kun olemme kunnostaneet ja ottaneet uudelleen käyttöön useita vanhoja umpeenkasvaneita luonnonlaitumia.

Tilan idyllinen maalaiskahvila vanhassa kivitallissa on auki klo 11-17. Pihapiirissä näet lehmiä ja aaseja. Luonnonlaitumia voit ihailla teiden pitkin kun saavut Kosken kartanolle. Tule tutustumaan luonnonlaidunnukseen paikan päälle!

Luonnonlaidunpäivän ohjelmaa klo 11:30 -14.

Kahvila ja tilakauppa on auki klo 11-17.

PÄIVÄN OHJELMA:
Klo 11:30-12:15 Lehmät ja laidunnus.
Tilan emäntä Helena kertoo lehmistä ja laidunnuksesta. Kävellään tietä pitkin 200m laitumelle ja tutustutaan lehmiin.
PAIKKA: Opastettu kierros lähtee kahvilan ulkopuolelta.

Klo 13:15-13:45 Luonnonlaidunliha.
Tilan emäntä Helena kertoo Kosken kartanon luonnonlaidunlihasta ja lihapalojen eri käytöstä.
PAIKKA: Panoraamasali, kahvilan sisällä.

Tilan idyllinen maalaiskahvila vanhassa kivitallissa on auki klo 11-17. Kahvilasta voit ostaa tilan tuotteita mukaan tai nauttia luomukahvista ja tilalla leivotuista herkuista paikanpäällä. Pihapiirissä asiakkaat voivat tutustua eläimiin ja tilan historiaan.

Peltosaaren luomu lammastilan myyntiauto on paikalla ja heidän lampaat laiduntavat Kosken kartanon luonnonlaitumilla.

Grillistä saa ostaa grillimakkaraa klo 12-14.

Lihakaupassa löytyy luonnonlaidunlihaa sekä tuoreena että pakasteena. Kylmälaukku mukaan! Jos haluaa varmistaa saatavuus voi myös tilata verkkokaupan kautta etukäteen ja noutaa tilaus tapahtuman aikana.

Lue lisää

Myllyojan laidunalue, Märynummi

Vietämme yhdistettyä luonnonlaidun- ja luonnonkukkapäivää Halikon Märynummella Myllyojan notkon laidunalueella. Päivään sisältyy lintu- ja kasviretkiä, opastettuja käyntejä laidunlehmien luokse, livemusiikkia, hampurilaisia ja grillimakkaraa, pop-up kahvila Niittykukka.
Heli’s Highland myyntiautosta juhannukseksi luonnonlaidunlihat ja -makkarat (ota kylmälaukku mukaasi).
Järjestäjinä: Perinnemaisemayhdistys ry., Salon seudun luonnonsuojeluyhdistys ry. ja Heli’s Highland

Klo 10 Linturetki, oppaana Marko Kaukinen
Klo 10 Kahvila Niittykukka avautuu
Klo 11 Elävää musiikkia
12 Luonnonkukkaretki, oppaana mm. Jarmo Markkanen
Klo 14 Elävää musiikkia
Koko päivän:
– Pop up-kahvila Niittykukka, jossa SM Barista Helka taikoo hyvää kahvia, tarjolla makeita leivonnaisia
– Grillimakkaraa ja hampurilaisia, Heli’s Highland grillaa ja myy luonnonlaidunlihaa myyntiautosta
– Opastettuja visiittejä lehmien luokse Myllyojan notkoon
Klo 15 tilaisuus päättyy

Opastus Vaskiontieltä

Seuraa somessa:

Perinnemaisemayhdistys (Instagram ja Facebook)

Lue lisää

Kyminlinnan luonnonlaidunpäivä

Vuoden 2024 luonnonlaidunpäivänä tutustutaan Kyminlinnan luonnon- ja kulttuuriperintöön. Opastetuilla kierroksilla kuljetaan linnan portin sisäpuolella, alueilla joille yleisöllä ei yleensä ole pääsyä.

Ilmoittautumiset opastuksille 10.6.2024 mennessä. Tapahtuma ja opastukset ovat maksuttomia, mutta opastukselle tarvitaan ennakkoilmoittautuminen. Aikuisen mukana osallistuvia lapsia ei tarvitse ilmoittaa. Ilmoittautumislomakkeelle pääsee tämän linkin kautta
https://tilaisuudet.proagria.fi/luonnolaidunpaivakyminlinnassa

Lisätietoja tapahtumasta: Jenni Kunnaala 040 528 8610

Tapahtuman järjestävät Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset yhteistyössä Kotkan kaupungin, Kalliomäen tilan ja Taunolan pientilan kanssa. Tapahtuman järjestämistä tukee Opetushallitus.

Opastetuilla kierroksilla on kaksi teemaa, luonto ja kulttuuri. Kulttuuriteemalla järjestetään kolme kierrosta ja luontoteemalla kaksi samansisältöistä kierrosta, ja kierroksille otetaan 15-30 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä.

Kierroksella kuljetaan noin kahden kilometrin pituinen reitti, joka on osin vaikeakulkuinen. Kierrokselle ei ole mahdollista ottaa mukaan lastenvaunuja tai kulkea rollaattorin kanssa. Kierrokselle tulee varautua hyvillä jalkineilla ja säänmukaisella vaatetuksella, sillä tapahtuma järjestetään kokonaisuudessaan ulkotiloissa. Kierrokselle ei myöskään saa ottaa mukaan koiria.

Linnan lounaisportin ulkopuolella on opastuspiste, jossa on tarjolla tietoa Kyminlinnasta ja maisemalaidunnuksesta sekä tuote-esittelyjä ja -myyntiä lähialueen tuottajilta. Maistatamme makuja, pieniä suupaloja luonnonlaitumien ääreltä.

Linnan portin ulkopuolella ei ole niin haasteinen maasto, etteikö esteetön liikkuminen onnistuisi. Myös hihnassa olevan koiran voi ottaa mukaan linnan ulkopuoliseen tapahtumaan.Tapahtumapaikalla ei ole yleisö WC:tä.

Aikataulu

Klo 11 Opastuspiste avautuu

Klo 11 Opastettu kierros 1: Kyminlinnan maisema ja luonto, oppaana lampuri Tuomas Mattila ja maisema-asiantuntija Auli Hirvonen, MKN Maisemapalvelut (maks. 30 osallistujaa)

Klo 12 Opastettu kierros 2: Kyminlinnan kulttuuriperintö ja historia, Kotkan matkailuoppaat ry (maks. 30 osallistujaa)

Klo 12.30 Opastettu kierros 3: Kyminlinnan kulttuuriperintö ja historia, oppaana Kyminlinnan ystävät ry (maks. 15 osallistujaa)

Klo 13 Opastettu kierros 4: Kyminlinnan maisema ja luonto, oppaana lampuri Tuomas Mattila ja maisema-asiantuntija Auli Hirvonen, MKN Maisemapalvelut (maks. 30 osallistujaa)

Klo 14 Opastettu kierros 5: Kyminlinnan kulttuuriperintö ja historia, Kotkan matkailuoppaat ry (maks. 30 osallistujaa)

Klo 15.15 Opastuspiste sulkeutuu ja tapahtuma päättyy

Opastuskierrosten kesto on noin tunti.

Lue lisää

Lenjuksen maitotila, Mikkeli

Tervetuloa tutustumaan Lenjuksen maitotilan luonnonlaitumiin Porrassalmen perinteisissä maisemissa. Pekoset tuottavat sukutilallaan maitoa ja lihaa. Karja laiduntaa perinnebiotoopeilla ja hoitaa siinä samalla maisemia ja luonnon monimuotoisuutta. Koko perheen tapahtuma on osa valtakunnallista luonnonlaidunpäivää. Vapaa pääsy.

Tarjolla on tietoa maidontuotannosta, luonnonlaidunlihasta ja perinnebiotoopeista sekä tilan ja alueen historiasta. Lettutarjoilu voikukkasiirapin kera ja mehut 100 ensimmäiselle. Arpajaiset, jossa palkintona lähiruokatuotekassi. Mahdollisuus ostaa lihaa suoraan tilalta pakasteena, omat kylmälaukut mukaan.

Lue lisää

Mustavaaran tila

Mustavaaran tilalla on ylämaankarjaa sekä Aberdeen Angus -rotuista nautakarjaa.Tilan luonnonlaitumiin tutustutaan opastetuilla niittykasviretkillä klo 11 ja 13. Lisäksi tapahtumassa on tilan tuotteiden maistatusta, suoramyyntiä, luomutietoutta, kahvio ja poniratsastusta.

– Niittykasvikierrokset klo 11 ja 13

– kahvio

– ruoka-annosten myyjä

– poniratsastusta

– tuote-esittelyä/maistiaisia

– tilamyymälä auki/suoramyyntiä

– eläinten esittelyä

Lue lisää

Majvikin biodynaaminen maatila

Tervetuloa opastetulle kävelylle Majvikin biodynaamisen maatilan luonnonlaitumille kuulemaan perinnebiotooppien kasveista ja muusta lajistosta. Maksuton tapahtuma on kaikille avoin! Tapahtuman järjestää Sipoon luonnonsuojelijat ry.

Opastettu kierros Majvikin luonnonlaitumilla alkaa maatilan tilapuodin edustalla klo 10.00 ja kestää noin pari tuntia. Oppaana toimii luonnonsuojelun asiantuntija Esko Vuorinen, Uudenmaan ELY-keskuksesta. Kierroksen jälkeen maatilalla on tarjolla keittolounasta.

Maksuton tapahtuma on kaikille avoin!

HUOM! Ilmoittautumiset ennakkoon Tuuli Orasmaalle etunimi.sukunimi@gmail.com

Lue lisää