Thorsvikin kartano

Thorsvikin karja laiduntaa toukokuusta lokakuuhun sekä luonnonlaitumilla että nurmilaitumilla, ja syö talvella vain omilta pelloilta kerättyä rehua. 

Thorsvikin kartano sijaitsee Espoonlahden rannalla Kirkkonummella. Tila on ollut suvun omistuksessa vuodesta 1912 lähtien, ja ensimmäiset hereford-rotuiset naudat saapuivat meille vuonna 1975. Thorsvikissa on tällä hetkellä 65 emolehmää, ja laidunkaudella Thorsvikin runsaita luonnonlaitumia kiertää enimmillään 140 eläintä. Hereford-karja sopii erinomaisesti juuri luonnonlaitumien laiduntajaksi hyvän karkearehun käyttökykynsä vuoksi. Tällainen laiduntaminen on järkevää: niittyjen heinä tuottaa ihmisille hyvää ruokaa, vanhat hakamaat sekä niityt säilyttävät ilmeensä ja maisema pysyy avoimena. Myymme itse tuottamamme lihan kuluttajille ja ravintoloille suoramyyntinä tilalta.

Tilan laidunalasta 42 hehtaaria on erityisympäristötuen alaista luonnonlaidunta ja perinnebiotooppia, ja tästä alasta yli puolet on arvokasta perinnebiotooppia. Kaiken kaikkinensa erilaisia luonnonlaitumia, esimerkiksi metsälaitumia, on yhteensä 160 hehtaaria! Osa laidunalasta on arvokasta Natura 2000 -luonnonsuojelualuetta Suomenlahden rantametsissä. Thorsvikin karja laiduntaa toukokuusta lokakuuhun sekä luonnonlaitumilla että nurmilaitumilla, ja syö talvella vain omilta pelloilta kerättyä rehua. 


Osallistumme jatkuvasti tutkimuksiin, joissa selvitetään maatilan luonnon monimuotoisuuden tasoa. Esimerkiksi vuonna 2020 Luken ja Syken toteuttamassa peltojen monimuotoisuustutkimuksessa Thorsvikista löytyi huomattavasti keskimääräistä enemmän pölyttäjiä – tästä on varmasti kiittäminen peltoja ympäröiviä luonnonlaitumia laiduntavaa karjaa.


Lue lisää Thorsvikin kartanosta

Kuvat: Johanna Salmi, Laura Kuuluvainen ja Iiris Herlin