Luonnonlaidunpäivää vietetään 18.6.22

Kesäkuussa vietetään ensimmäistä Luonnonlaidunpäivää. 18.6. Teemapäivänä juhlitaan luonnonlaitumia ja niiden hoitajia – laiduntavia eläimiä. 

Lehmät, lampaat, hevoset ja muut laiduntajat ylläpitävät uhanalaisten perinnebiotooppien eli ketojen, niittyjen, hakamaiden ja metsälaitumien monimuotoisuutta ja torjuvat luontokatoa. 

Perinnebiotoopit ovat perinteisen karjatalouden muovaamia runsaslajisia elinympäristöjä. Ne tarjoavat kodin muun muassa monille eri kasvi-, perhos-, ja kuoriaislajeille. Perinteisen laidunnuksen vähennyttyä näitä elinympäristöjä uhkaa umpeenkasvu. 60-luvulta nykypäivään tultaessa perinnebiotoopeista on hävinnyt jo yli 90 prosenttia. 

Laiduntavat eläimet huolehtivat jäljellä olevista perinnebiotoopeista. Ne turvaavat monien lajien elinmahdollisuudet ja ylläpitävät tärkeitä perinnemaisemia. 

Luonnonlaidunpäivänä 18.6.22 Luonnonlaidunlihan tuottajat ry:n jäsentilat järjestävät tiloillaan avoimien ovien tapahtumia ympäri Suomea. Tiloilla on mahdollisuus tutustua luonnonlaidunnukseen paikan päällä ja kuulla asiantuntijoilta lisää sen vaikutuksista.

Merkkaa päivä kalenteriisi jo nyt. Ota myös yhdistyksemme Facebook-sivu seurantaan. Kerromme siellä tapahtumasta kevään aikana ja julkaisemme kotisivuillamme tietoa tiloista, jotka pitävät avoimet ovet kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Kuva: Jukka Tobiasson

Tehdään maailman ensimmäisestä Luonnonlaidunpäivästä yhdessä ikimuistoinen!

Luonnonlaidunpäivän järjestävät yhteistyössä Luonnonlaidunlihan tuottajat ry, Luonnon- ja riistanhoitosäätiö, WWF, Metsähallitus, Maa- ja kotitalousnaiset ja ProAgria.