Kujalan tila

Kujala gård ligger på Karlö som är en av de största öarna Bottenvikens skärgård. På gården finns ungefär hundra dikor som under sommaren betar med sina kalvar på Karlös stränder. Där finns omkring 170 unga nötkreatur. De bor antingen i den uppvärmda ladugården eller i lösdriftsstallet med sina mödrar.

Vi säljer högklassigt naturbeteskött både som färdigt mörat och färskt. Till vårt sortiment hör också korvar, konserver, korn och havre, havreflingor, smaksirap, samt de välkända såserna av märket Lööki som sedan sommaren 2014 har tillverkats på Kujala gård. Numera kan man också köpa hamburgare från försäljningsbilen på gården.

Sedan slutet av 1970-talet har det funnits boskap på gården. År 1983 flyttades nötkreaturen till en ny och mer närbelägen ladugård. Den stidigare ladugården var av sten och byggd på 1790-talet och togs alltså ur bruk efter 200 år av användning. Den nya ladugården byggdes ut till sin nuvarande storlek år 1996. Vid millennieskiftet övergick man från att köpa kalvar till att föda upp dem själva. Den första kalvningen skedde våren 2021. År 2006 byggdes ett lösdriftsstall specifikt för dikorna och deras kalvar.

På 1990-talet började gården med direktförsäljning på Karlös strömmingsmarknad. Först såldes bara korn och havre, men på strömmingsmarknaden hösten 2013 såldes naturbeteskött för första gången. Eftersom kötthanteringen krävde mer utrymme valde man att genomföra några renoveringar för att få mer plats.

De kända Lööki-såserna från Ritvan Herkku kom på sommaren 2014 till Kujala gård. Dessutom flyttades tillverkningen av såserna till gården. Nu hör olika sorters smaksirap och Lööki-såsen med smak av habanero till våra nyaste produkter. Under sommaren åker vi runt med vår foodtruck och säljer närproducerade Kujala Burgare med lantpommes.

Kujala gård ligger på Karlö

Välkommen att bekanta dig med vår gård! Du kan följa vår verksamhet via vår webbplats och på sociala medier, där du också kan beställa våra produkter.


www.kujalantila.fi
Facebook @kujalantilahailuoto
Instagram @kujalantila